Een cortenstaal plantenbak kopen? Hoe plaats je er een?

Heb jij een cortenstaal plantenbak gekocht en wil je deze plaatsen? Let dan op de volgende dingen!

Cortenstaal is gelegerd staal dat corrosiebestendige eigenschappen krijgt door de toevoeging van koper, chroom en nikkel. Doordat sulfaten en fosfaten aan elkaar plakken wordt er een dichte barrièrelaag gevormd die verdere corrosie tegengaat. Wanneer cortenstaal aan het weer wordt blootgesteld, dan krijgt het materiaal een andere kleur en kunnen er andere beelden worden gecreëerd.

De kleur wordt bepaald door het weer, de temperatuur, de vochtigheidsgraad en de positie van het product (staat het product horizontaal of verticaal). Daarnaast wordt er een roest achtige oxidatielaag gevormd, die een bescherming biedt tegen roesten.

Een cortenstaal plantenbak plaatsen

Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een vlakke en stevige ondergrond. Als dit niet gedaan wordt dan is de kans groot dat er spanningen in het product kunnen ontstaan die kunnen resulteren in schade aan het product zelf. Het is dan ook verboden om een overlooppijpje te gebruiken voor een cortenstale bak.

Ten tweede zijn de trekstangen in plantenbakken essentieel voor de constructie en vormvastigheid van de plantenbak, verwijder er dus nooit een.

Als laatste is het belangrijk dat er voldoende ademruimte is. Dit voorkomt vochtopsluiting.